Spring til indhold
Hjem » Lokal samskabelse er vejen frem

Lokal samskabelse er vejen frem

Af Kathrine Olldag og Kaj Aagaard, kandidater KV17

Det er ikke rar læsning igen at se Vordingborg Kommune sidst i rangeringen i endnu en undersøgelse. Nu har Danmarks Idrætsforbund (DIF) sammenkørt data om faciliteter, økonomi, serviceniveau, rammer og vilkår for frivillige og foreninger. Og vi er landet på en 89. plads ud af 98 kommuner.

Der er så mange gode folk, der arbejder med sundheden og idræt i Vordingborg Kommune og der er mange gode ideer til, hvordan vi kan gøre det bedre. Vi ved også, at vi har en forvaltning og et KIF – udvalg, der ønsker at lytte. Men tingene skal også gå op i en højere enhed.

Vi vil gerne være med til at udvikle lokale faciliteter og aktiviteter, hvis brugerne og borgere vil være med og viser initiativ og samarbejdsvillighed. Men lysten kan ikke drive værket alene, der skal også ofte penge på bordet for at realisere ideerne. Og derfor er det vigtigt at lokale samarbejdspartnere lægger kræfter i at skaffe medfinansiering, så kommune og lokalsamfund kan realisere ideerne i fællesskab.

Med et modeord kaldes det samskabelse, og måske lige netop i denne sammenhæng er det meget præcist at kalde det sådan.

Vi skal tænke i andre baner.  Vores erfaringer siger os, at de, der får succes også er de, der sætter sig mål og ikke giver op. Om det drejer sig om at blive verdensmester i svømning eller at arbejde intensivt og fokuseret på sit talent. Ja, så er det dem, der vil, der vinder.

F.eks. skal vi i Præstø have en kunstgræsbane, men det koster. Lidt over fire millioner faktisk. Kommunen har sat 2 millioner af, så projektet er allerede halvvejs i hus. Men hvorfor sender kommunen ikke hele beløbet? Er det ikke en kommunal opgave at sørge for, at der kan spilles fodbold hele året i Præstø? Det mener vi i Radikale Venstre ikke det er, når vores slidte kommune mangler opmærksomhed og ressourcer mange andre steder.

Til gengæld så er vi vilde med samarbejde og vilde med brugerinddragelse. Der er ikke noget, der føles bedre, end når vi kan samles omkring et fælles projekt og løfte det sammen. I Præstø, hvor jeg bor, beviste vi borgere det, da vi samlede pengene til Jeppe Heins springvand. Samskabelse er ikke noget nyt for os. Selvfølgelig kan vi gøre det igen, så selvfølgelig får vi den kunstgræsbane! Bl.a. ved salget af folkeaktier.

Set i det lidt større politiske perspektiv, så peger denne form for samskabelse på en ny form for samarbejde mellem kommune og borgere. I Radikale Venstre kan vi garantere, at der er både tid, opmærksomhed, faglig hjælp og penge til lokalsamfund med gode ideer, der udvikler vores kommune.