Spring til indhold
Hjem » En udfordret kommune, der kæmper på ulige odds

En udfordret kommune, der kæmper på ulige odds

Kathrine Olldag, kandidat KV17

Der skal ikke andet til end langtidssygdom eller arbejdsløshed, så kan enhver af os ende på Jobcentret og blive udsat for mere eller mindre meningsfuld sagsbehandling. De gode kommunale medarbejdere gør naturligvis, hvad de kan, men de er bundet på hænder og fødder af ufleksible one-size-fits-all regler, som ikke levner plads til individuelle vurderinger og hensyn. Regeljunglen er overvældende og skiftende sagsbehandlere, fejlvisitation og tvang gør allerede udsatte borgere endnu mere stressede end de er i forvejen.

Men lad os smutte en tur i helikopteren. Flere og flere borgere tvinges ud i billige boliger i landområderne pga. kontanthjælpsloftet. Det belaster vores i forvejen trængte økonomi, men det er ikke noget, som hverken kommunalbestyrelsen eller de fordrevne borgere kan gøre noget ved. Det er en kamp, der skal tages på Christiansborg, hvor vi i Radikale har kæmpet inderligt imod hele vejen igennem. Og kampen er ikke slut! Det er vigtigt, at vi gør vores politikere på Christianborg klar over, hvad loftet konkret betyder for vores kommune. Det er en kamp som vi i Radikale Venstre er klar til at tage!

Kontanthjælploftet skal afskaffes!

Vordingborg Kommune afleverer hvert år tre gange så mange skattekroner tilbage til borgerne i form af overførselsindkomster som Frederiksberg Kommune. Til gengæld er vores skatteindtægter væsentligt lavere end Frederiksbergs. Faktisk ligger den gennemsnitlige indkomst i vores kommune på 80% af landsgennemsnittet. Det var derfor vores tidligere borgmester kaldte os en ”80% kommune”.

Det giver naturligvis en ubalance mellem vores indtægter og vores udgifter, som man kan udligne med tre forskellige håndtag: besparelser/effektiviseringer, skattestigning eller reform af udligningsordningen mellem kommunerne.

Vi i Radikale Venstre vil meget gerne kæmpe for en sådan reform af udligningsordningen – den såkaldte Robin Hood ordning – , sammen med vores kolleger fra de ørige yderkommuner, men effekten vil først komme på den lange bane.

I mellemtiden vil vi både gerne effektivisere og spare med omtanke, ligesom vi vil hæve kommuneskatten med 1%. Det er altså både gyngerne og karrusellerne, der skal bringe bedre balance i tingene.

Stem radikalt, hvis du gerne vil gøre noget ved de strukturer, der konstant holder os tilbage!

Billedresultat for udligning kommuner 2017